NLP en frälsningslära?

Nedan följer ett ett bearbetat utdrag från mitt svar till en terapeut som hade frågor om några påståenden hon hört av en NLP terapeut.

Hej XX!

Vad gäller NLP så är det naturligtvis orimligt att förvänta sig att man kan ändra vilka beteende som helst – men även om man lyckas ändra ett beteende så är det ju inte säkert att man läker orsaken till beteendet. Om man har en krigsneuros kan man bli tränad att inte slänga sig i backen vid nyårsfirandet men tar det bort ångesten som äter upp en inombords? Nej, om NLP vore den allomfattande helande metoden skulle vi inte få så många klienter som prövat allt – inklusive NLP. Nej, jag tycker man ska ta till sig lärdom var den än kommer ifrån utan dogmatiska skygglappar och utsätta den för en verklighetsprövning. Är det användbart så inkluderar man tekniken i sin arsenal. Min indiske mentor sa alltid; ”man plockar upp en pärla även om den påträffas i en latrin”. Klokt! Därför använder jag gärna vissa NLP tekniker om terapin kräver det.

Det gäller att lära sig när och med vem man ska använda vad – den kunskapen växer man in i men man blir självklart aldrig fullärd. Man går dessutom igenom olika perioder när man använder en viss metod ofta bara för att märka efter ett tag att man nästan glömt bort den. Sån’t är livet.

Själv vill jag mer och mer utforska andlighetens (brett fält) betydelse i läkandet och märker att många människor påverkas, inte bara av sina tidigare liv utan också av en icke fysisk närvaro. Har just varit i Dublin och demonstrerat detta. Funderar på att lägga till den biten som en viktig modul i undervisningen men har dragit mig för det för att inte verka ”flummig” och för att framförallt inte dra in hypnosen under denna rubrik. Får se hur jag löser detta.

Allt gott XX och ta vara på det du lär dig på konventet.

Med stor värme

Jörgen