Året Runt Nr 14, 2016

Hypnosterapi kan lindra IBS

Djupavslappning med hypnos kan ge god hjälp för IBS-drabbade. Det visar studier från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Direkt efter avslutad behandling upplevde sex av tio deltagare att de mådde bättre. Även långtidsuppföljningen pekar på goda resultat – ett år efter hypnoterapin rapporterade de flesta förbättrade symptom.

Den typ av hypnosbehandling som används mot IBS har inget gemensamt med den ”underhållningshypnos” som vi kanske känner igen från film och tv. Här handlar det om en väl utforskad, vetenskapligt prövad behandling som ges på sjukhus, och vars effekt noggrant följs upp.

Behandlingen går ut på att hjälpa patienterna att slappna av på djupet och lära sig reagera på sina IBS-symptom med mindre oro, stress och ångest, säger Jenny Lövdahl, sjuksköterska och hypnosterapeut vid Sahlgrenska universitetssjukhusets mag-tarmlaboratorium.

Behandlingen, som gick ut på djup avslappning under hypnos, har hjälpt henne mycket mer är hon vågade hoppas. Det var Annas dietist som föreslog att hon skulle anmäla sig till studien.

Anna beskriver hur varje behandling inleddes med att hon fick sätta sig bekvämt tillrätta och andas sakta och lugnt. Terapeuten frågade om hon var redo, och hjälpte sedan Anna att slappna av i hela kroppen, genom att med ord beskriva hur kroppsdel efter kroppsdel blev mjuk och tung. Terapeuten räknade neråt från tjugo, och långt innan hon hunnit till noll, befann sig Anna i ett tillstånd av djup avslappning.

-Det var jätteskönt. Jag blev så avslappnad av att lyssna på terapeutens lugna röst.

Fick lära sig fantisera kring inre bilder

Anna fick lära sig att fantisera kring inre bilder som gjorde båda henne och magen lugn, t ex. en bild av en vacker sjö djupt inne i skog.

Hon kallar det för sina ”må bra bilder”, som hon fortfarande tar fram inom sig, om hon börjar bli rädd att magen ska krångla. -Efter varje behandling var jag jättepigg och fylld av energi. Och bäst av allt – magen mådde så mycket bättre!

I dag fortsätter Anna att träna djup avslappning och lugnande inre bilder på egen hand. Nu klarar hon att äta fyra regelbundna måltider dagligen och kan åka och fika med goda vänner efter jobbet, i stället för att som tidigare skynda hem för att gå på toa. De störande ljuden från magen är också nästan helt borta.

-För mig ha det hjälpt otroligt mycket. Den här behandlingen är så bra att jag tycker att alla med IBS borde få chansen att prova!