Så är höstens första hypnoskurs avklarad och jag måste säga att jag är imponerad av elevernas närvaro och viktiga klientcentrering. När klienter kommer för att få hjälp handlar det nästan alltid om en djup inre känsla av övergivenhet. Ingen av oss är helt fri från den inbyggda känslan även om den hamnar under andra diagnoser och yttre symtom. Därför är terapeutens värme och välvilja i kombination med lämpliga terapeutiska interventioner den balsam för själen som möjliggör ett helande på djupet. Forskning visar att risken för att drabbas av post traumatisk stress (i dess olika former) ökar dramatiskt om vi har obearbetade trauman från barndomen.

Destruktiva budord

Jag kan inte låta bli att komma med en personlig reflektion angående de idiotiska, för hälsan destruktiva budorden som styr arbetsmiljön och samhället i stort. ”Du måste vara snabb, Du måste vara effektiv, Du måste vara högpresterande”, ”Du måsta vara stresstålig” (Va?) Vem har hittat på dessa och liknande omänskligt galna och destruktiva budord?

Hela vår samhällsuppbyggnad övertygar oss om att vi inte duger som vi är om vi inte hela tiden skaffar bättre ”betyg” och utbildning som garanterar att vi kan ta ännu ett steg upp på stegen. Därför är det inte konstigt att så många av oss ständigt känner sig otillräckliga och på något sätt misslyckade, med ett huvud fullt av rädslor. ”Tänk om jag inte duger”, ”Jag är inte bra nog”, ”Tänk om jag misslyckas”. ”Tänk om de bara visste”.

Jag försöker vara en människa som i det stora hela vill väl och vill kunna fungera i ett samhällsklimat som tillåter värme, goda tankar, slow food, enkelt leverne och helhetstänkande. Jag vill alltså umgås med människor som kan hantera sina egon eftersom det hjälper mig att hantera mitt. I den miljön hamnar de destruktiva budorden på rätt plats: på sophögen.

Frid