Man – kommer för oro, oro för det mesta! Höjder, resa bort, ormar, bli förgiftad, döden, mörker. Ja, verkligen för det mesta, listan fortsätter…

Men påbörjar sin analys och allt går enligt boken, fina fria associationer med avreaktioner tidigt.

Vid session sex – ”Vet du vad jag gjorde i helgen?” säger han – Nä, vad har nu hänt? ”Jag har klättrat runt uppe på taket och bytt takpannor, trivdes så fint där uppe att frun tyckte att jag blivit lite väl modig”

Finfint, men nu kör vi igång igen (som vanligt:)

Vid session sju stämmer jag av de andra rädslorna och alla är borta utom en. Rädslan att åka bort, så vi jobbar åt det hållet och han kommer till flera minnen då han ska sova borta när han är liten. Det är mycket rädslor och en stark ovilja. Föräldrarna får hämta honom alla gångerna.

Jag känner att det här ligger ännu tidigare och testar mig fram… ”Det här kan inte vara sant” säger klienten. Berätta bara säger jag – Vad är det som händer?

Jag ser inte riktigt för jag är jätteliten och kanterna på vaggan är så höga så jag ser inte vart jag är… Jag är ALLDELES ENSAM! Jag jollrar men ingen kommer!!! … Filten är så mjuk men jag är ensam… (det går ganska lång tid här)

Nu kommer mamma, men så hon ser ut i håret!! Hon lyfter upp mig, ÅH, VAD SKÖNT!! Jag är trygg nu. Hon hade bara varit i tvättstugan….

Det var väldigt känsloladdat och vi kände i hela rummet att ”this is it” Kan ju lägga till att han alltid känt ett behov att fixa till det hemma när mamman kommer på besök.

Fixa allt till rätta antar jag, barn tror ju ofta att felet beror på dom. Sedan behöver vi ju inte tvivla på det här med barn och tidsperspektiv…

Varför tror många vuxna att barn älskar att sova över hos andra?

Intressant att notera: När den här mannen hade varit hos mig i runt sex sessioner så började hans dotters oro att eskalera. Hon började då sin egen analys hos mig för hon har alltid varit orolig för det mesta men sista tiden hade det blivit helt ohållbart!

Jag blev lite nyfiken om hennes oro hade blivit värre när hennes pappa rörde runt i sitt och om hon själv var på väg att frigöra negativa bortträngningar. Har ju sett och själv upplevt hur det kan förändras i positiv bemärkelse när någon i familjen går igenom sin Hypnoanalys.

Och mycket riktigt! Redan runt session två märkte hon positiva förändringar och allt som allt behövde vi bara fem sessioner.

Och det här var ändå rädslor som begränsat deras liv totalt. Häftigt hur lätt det ofta är!!!

Tack Marina Spetz för inskickat fall. Ja, när vårt inre ges möjlighet att släppa fram inlåst emotionellt material så gör det detta. Men ofta behöver det undermedvetna känna sig förvissad om att klienten, terapeuten och situationen är redo att handskas med ”det hemska”. Detta ”hemska” var hemskt – men bara för spädbarnet! För den vuxne klienten var det inte något problem att hantera de, tills nu, bortträngda känslorna och minnesbilderna.

Grattis Marina till två väl genomförda terapier

Jörgen